Bahove Cvijetne Kapi

Lična iskustva sa bahovim kapima

Moje iskustvo

Sve je počelo već sada malo davno prije nekih 10 godina, a neka stanja me prate i od samog rođenja, prije svega mislim na strahove, ali sve je to tako trajalo do unazad ovih pomenutih godina kad je doživilo potpunu kulminaciju u mom organizmu. Onda tu su razni šokovi i strahovi koje sam dožio tokom rata (92-95) koji su samo svaki dan pogoršavali moje stanje. Znači prije nekih 10 godina sam došao u stanje da se više nisam mogao boriti sa stanjima koja se me okupirala prije svega pomenuti strah, panika, nedostatak samopouzdanja, gubitak volje, emotivna i fizička iscpljenost, osjecaj stalne ugroženosti,uznemirenost i niz drugih stanja a na fizickom planu to je je bilo jos i gore prije svega nesanica, fizički umor,lupanje srca i cak blagi oblik hipertenizije. Mislim medicinski nalazi (urin i krv) sve je bilo savrseno ali moje je stanje bilo na neki način skroz lose ako tako mogu reći. Čak sam jedan period , koristio neke tablete za opuštanje i nesanicu kao i za hipertenziju. Ali se moje stanje nije popravljalo, sve je bilo isto ili čak se nekad pogorsavalo. I u tom stanju nakon par godina, kako se nista nije popravljalo, počeo sam da razmišljam šta ce biti za još 10 ili 15 godina, s obzirom da sam ja mlada osoba i da nije takvo teško stanje, bar u fizičkom smislu, i jedan mi je poznanik medicinar rekao da je to sve na „psihičkom nivou“. Ali nisam znao odakle početi i počeo sam traziti po interentu „moja stanja“ odnosno simptome moga stanja, i nakon nekih par sedmica našao jednu stranicu koja spominje napade panike, aksioznost, depresiju,te sam našao sve ono sto me prati cijelo ovo vrijeme. Nakon toga sam pregledao niz stranica, pokusao naci neku knjigu ili nesto što bi mi pomoglo da na pravi način uklonim uzrok mojih emotivnih problema odnosno tegoba,a sa tim i fizičkih tegoba kao posljedice takvih emotivnih stanja. U tom traženju sam kako da kažem „naletio“ na BAHOVE KAPI i stanja koja se liječe sa njima, zapravo kako se organizam oslobada tih stanja,naravno i dalje sam trazio nešto „ dobro“ da mi pomogne ali bi se svaki put iznova vratio na BAHOVE KAPI i načine djelovanja, na samo čitanje kako djeluju i šta donose u život onog koga koristi ostavlja fascinantan dojam. Nakon tako nekih par sedmica iznova istraživanja rekao sam „ovo je ono što meni treba“, jer tolika individualnost u svakom preparatu ako govorimo o stanju ili svaki preparat za neko stanje je već samo po sebi nevjerovatno. Kad sam malo bolje to sve prostudirao trebalo je naći osobu koja radi sa kapima odnosno bahovog praktičara da mogu doći do odgovarajućih kombinacija odnosno za moja stanja, te sam na taj način upoznao gospođu Amilu iz Sarajeva, sa kojom sam odmah i dogovorio prvi intervju i na nakon kojeg sam dobio svoju „prvu“ bočicu kobinacije Bahovih kapi.

S obzirom na samu čovjekovu psihologiju na nesto novo i nepoznato i neki osjećaj skeptičnosti, odnosno nepovjerenja i pitanje djelovanja,tog osjecaja nije bilo kod mene, ipak nisam puno dvojio imao sam taj neki osjecaj da ce djelovati, nikad nisam sumnjao u ove preparate, nekako mi se čini čak od prvog puta kad sam pročitao tekst o Bahovim kapima znao sam da ce biti to ono sto će mi na neki način promjeniti život ili pogled na život. I zaista nakon obavljenog intervijua i korištenja kapi prva tri dana osjetio sam početak „oslobađanja od mojih stanja“, tako da sam gospođi Amili javio da kombinacija djeluje i da je osjecaj super. Nakon prva tri mjeseca koristenja kapi nesanica je gotovo prestala kao i umor,tablete za opuštanje više ne koristim, zatim počeli su ti neki radosni trenutci u mom zivotu kojih nije bilo dugo dugo vremena,neka nova nada se vidi. Što se tiče preparata za hiperetenziju doza je smanjena na minimum,mada se krvi tlak u dobroj mjeri normalizovo, tako da jos za neko vrijeme a sigurno je to vrijeme blizu kad ću opet funkcionisati bez i jednog farmakološkog medikamenta a to će biti ono što sam želio svih ovih godina. Sad je već prošlo 18 mjeseci kako koristim Bahove kapi i moje se život u dosta toga promjenio, prije svega upoznao sam sebe, postao sam mirniji, mnogo smireniji, osjecaj straha, panike, tuge ili depresivnosti je ublazen do te mjere da ga možda jos ima u „tragovima“ , jednostavno za tih 18 mjeseci riješio sam više svojih tegoba sa Bahovim kapima nego sa farmakološkim preparatima za svo proteklo vrijeme, što je samo po sebi je fascinantno, mozda nevjerovatno ali istinito. Posle svega mogu reći kad se jednog dana riješim svih svojih tegoba a taj će dan doći mislim brzo, na svaki loš osjećaj u mom duhu i biću, obavezno ću potražiti rešenje kod bahovog praktičara, jer posle ovoga iskustva sa Bahovim kapima mogu reći ovo, to je Božiji dar čovječanstvu i nama tj, nama živim bićima na Zemlji, jer Bahove kapi su i za ljude i za životinje i biljke, znači za svako živo stvorenje koje ima neku duhovnu komponentnu u sebi. Također na kraju želio bih zahvaliti svima onima koji promiču ovaku metodu liječenja, jer na taj način doprinose svijetu u smislu razvoja najboljih emocija i opšteg zdravlja svih nas koji težimo savršenom svijetu.

Posebno hvala gospođi Amili na svakom obliku saradnje, jer mislim nakon ovog vremena a to je već u ovom trenutku 18 mjeseci da je njeno znanje neprocjenjivo vrijedno. Jednostavnost u svakom razgovoru i kombinaciju koju sam dobijao od gospođe Amile su mi skoro nakon 3 dana djelovanja donosila željeni rezultate na duži period.

P.S. Stoga jos jednom samo mogu reći ovo je nešto što čovječansto treba i što treba čuvati, ovo je Božiji dar i zato velika hvala svima onima koji svaki dan rade za korist ove naše male Zemlje u nepreglednom kosmosu i koji na neki način usmjeravaju tako da kažem čovejčanstvo onim pravim vrijednostima a koje donose Bahove kapi, jer one u svakom smislu prestavljaju budućnost.

S poštovanjem
Adnan (Mostar)


Moje lično proputovanje kroz bahove cvijetne kapi

Razmišljam često o tome kako u 21. stoljeću velika naučna i tehnološka dostignuća daju našem životu mogućnost da kvalitetnije živimo od naših roditelja.

Ali, što je napredak veći, što više tehnologija napreduje generalno, mi živimo lošije i postajemo žrtve blagog osjećaja unutrašnje nelagode. Tempo života je sve brži i brži i prosto NAŠ UM SE MUČI da održi korak sa vremenom, budući da je ipak naviknut na lagani hod prirodne evolucije.

Postavlja se pitanje KAKO USPORITI kad moramo biti u dobroj formi, spremni da odgovorimo svim zahtjevima i svemu što se od nas traži. Jednostavno, živimo u TURBO TEMPU, koji POKUŠAVAMO da stignemo i savladamo.

Sve to što stižemo je na uštrb sebe, svog sna, odmora, jednostavno rečeno na uštrb života. Postavlja se pitanje DOKLE TO IDE I IMA LI KRAJA?

...pročitaj više...

Ovaj unutrašnji šapat koji nam stalno govori STANI I USPORI ostaje često potisnut, ignorisan ili ga ne prepoznajemo. Često se čudimo nesanici, depresiji, nervozi, čestim glavoboljama, bolovima u zglobovima i mišićima, ne možemo da dišemo, zaboravni smo i konfuzni, imamo opstipaciju, iznenadne strahove, eksplozije emocija koje ne možemo da kontrolišemo... i još mnogo toga. Sve to u nama povećava duševni nemir, jer sve to ignorišemo i potiskujemo, ne prepoznajemo unutrašnje signale koji nas upozoravaju da nešto nije uredu. Sva ta ljudska osjećanja sputava nas i primoravamo svoje tijelo NA DESTRUKTIVAN RITAM. Sve nešto moramo, sve nešto trebamo, sve nešto hoćemo i napinjemo se iz petinih žila da to ostvarimo i kad sve to postignemo, osjećamo se prazno i potišteno.

Sve ima svoju cijenu.

Padamo u depresiju, nezadovoljni smo, osjećamo se loše, osjećamo se potrošeno, jednostavno kolabiramo. Svi ti psihički i fizički simptomi su za uzbunu. U ljudskoj prirodi je rješenje ili da se predamo, pa nek traje dok traje, ili potraga za čarobnim štapićem i čarobnim napitkom ASTERIKSA I OBELIKSA koji će riješiti sve naše probleme, po mogućnosti ODMAH ILI SADA. Uz to, sve smo jako nestrpljvi.

Čovjek, kao svjesno biće, je poprilično POVRŠAN, sebe dosta daje i troši. Ne daj Bože kad se pokvari automobil, istog trena se ide kod majstora da otkloni kvar. Ili kad dotraje mašina za veš ili za suđe, ako se ne može popraviti, odmah se kupuje nova i to podhitno.

Nijedna bolest se ne dešava slučajno. Unutrašnja patnja se ne može ignorisati beskonačno, jer što je više potiskujemo, tijelo daje signale i fizički simptomi se manifestuju u većoj i jačoj formi. Važno je obratiti pažnju na one prve simptome koje uočavamo i te simptome prepoznati.

Ozdraviti znači POSTATI SVJESTAN, proširiti svoje vidike, živjeti u sadašnjosti i ne ostajući zarobljen u prošlosti.

Nisam imala namjeru da išta o tome pišem, ali nekako ovom prethodnom rečenicom misli su mi odlutale u prošlost kad sam prije 12 godina doživjela zdravstvenu havariju. Kao i dr. Bah, bila sam skoro otpisana, njemu su dali 3 mjeseca života, a meni puno manje. Zahvaljujući svom unutrašnjem instinktu, nagonski sam počela da prkosim bolesti i svima onim koji su me tada liječili. Znala sam da stojim na staklenim nogama, ali se nisam predavala – bilo je i uspona i padova. Međutim, kad je kriza prošla, srećom, kad sam se vratila normalnom životu, tada sam saznala za Bahove kapi i počela da ih koristim. Kako tada, tako i sada. Shvatila sam, naravno uz pomoć kapi, da mi je jedini zadatak da prepoznam sebe i promijenim sliku o sebi i sve odgovore da dam samoj sebi.

U velikom smo ubjeđenju da medicina treba da riješi sve naše probleme, i to na jednostavan način – gutanjem tableta. Rješavanjem simptoma, mislimo da smo sve probleme riješili, a zaboravljamo SEBE I UZROKE tih simptoma. Biti bolje i biti dobro su 2 različita stanja. Opasnost je u licemjeru, bez zalaženja u prave uzroke. U većini slučajeva, SIMPTOMI predstavljaju IZGOVOR, jer dozvoljava ljudskom biću da se obrati nekome da bude saslušan. SLUŠANJE JE VRLINA KOJA JE RIJETKA U NAŠEM OKRUŽENJU.

Bahove cvijetne kapi koristim od 2004. godine, kada sam prvi put čula za njih. Moram biti iskrena da tada nisam ništa znala o njima, a u njima sam vidjela slamku spasa. Sjećam se svog prvog intervjua sa Bahovim praktičarom i mog oduševljenja kada sam dobila prve informacije o tome šta su kapi, od čega su napravljene i zašto se koriste, a pogotovo kad sam vidjela Bahovu apoteku i prisustvovala pripremanju upotrebne flašice. Tada još nisam znala da se to zove upotrebna flašica. Ta slika i to oduševljenje će ostati u meni cijeli moj život. Sjećam se i toga, kad sam počela koristiti prvi put kapi, poslije 3 dana sam nazvala mog praktičara da ga pitam da li je ovo PLACEBO EFEKAT ILI STVARNO DEJSTVO KAPI, DA LI JE TO JAVA ILI SAN. Praktičar mi je odgovorila da mislim šta god želim, ali kapi rade svoj posao. Toliko sam u tom trenutku bila sretna i zadovoljna da se od flašice nisam odvajala.

Od 2004. do 2010. godine, trebalo je 6 godina da shvatim i osjetim da sam toliko sazrela i porasla da i ja mogu pomagati samoj sebi i onome kome je pomoć potrebna.

Proučavanje Bahovog medicinskog sistema, prosto sam doživjela kao katarzu svog cijelog bića. U ljudima tražim više pozitivnih osobina i sama imam više razumijevanja. Shvatila sam da svijet ne mogu oblikovati prema sebi i svojim željama, ali ga mogu gledati drugim očima. Znam da svijet ne mogu promijeniti, ali mogu promijeniti sebe u odnosu na druge.

Kad sam došla do te spoznaje, neuporedivo mi je lakše disati, jer lakše podnosim incidentne situacije. Dakle, još jednom da kažem da čovjek dokle god živi, raste i razvija se i svakodnevno dolazi do spoznaja i iskustava. Zar nije divno biti svjestan svojih mana i vrlina! Zar nije divno u svom radnom okruženju opstati i biti nepovrijeđen! Zar nije divno sa lakoćom se nositi sa ozbiljnim radnim zadacima i biti zadovoljan!

Ništa u životu nije slučajno. Kad malo bolje razmislimo i kopamo dublje, otkrivamo da za sve postoji vrijeme i svrha svih različitih situacija sa kojima se suočavamo. Pošto priroda nikad nije slučajna, tako u prirodnom svijetu su prisutni stalni red i svrha. Ali kada se odvojimo odprirode i postanemo obuzeti raznim materijalizmima, zaboravimo se i gubimo kontakt sa prirodom i prirodnim ritmima. Ukoliko ponovo uspostavimo vezu sa ritmom, vidim oda se ponovo stvari dešavaju kako treba.

Za sve to su zaslužne Bahove cvijetne esencije koje svakodnevno koristim kao profilaksu i to ne samo ja, već i moji ukućani.

Znam da dr. Bah nije STVARAO kapi, on ih je OTKRIVAO kao dar prirode i ta spoznaja me čini sretnom što otvara mogućnosti da pomaže kako sebi, tako i svojim najdražim i nepoznatim kojima je potrebna pomoć. A spoznaja da tim pomaganjem pomažem drugima da postanu svjesni svog negativnog raspoloženja, jer svaki duži boravak u takvom negativnom stanju vremenom narušava fizičku i psihičku ravnotežu.

Nezaobilazno moram spomenuti lijek prve pomoći Rescue Remedy kojeg uvijek nosim sa sobom u tašni. Ne samo što mi pomaže u svakoj kriznoj situaciji, bilo na poslu, u kući, u putu, nego se uz njih osjećam 100% sigurno. Presretna sam kad mogu pomoći nekom drugom u pravom trenutku tako što naspem u čašu vode 4 kapi Rescue Remedy i za kratko vrijeme osjetim pozitivan efekat.

Od svih 38 preparata, preparat koji je pored Rescue Remedy ostavio na mene utisak je Oliva. Obzirom na njene indikacije, gotovo uvijek Olivu koristim kad dođem umorna i iscrpljena sa posla. Obavezno u čašu vode stavim 2 kapi Olive i za kratko vrijeme nestaju tragovi umora, poboljša mi se cirkulacija i ne osjećam više klonulost. Pri pomisli da mogu sama sebi pomoći, u meni stvara radost koja se ne može opisati. Takav osjećaj ranije nisam imala, jer nisam bila u prilici da sebi pomognem na ovakav način. To je prvi preparat pored Rescue Remedy, kojeg sam morala ponovo nabaviti da bi upotpunila svoju apoteku.

Bahove kapi su zaista planetarno otkrovljenje!

Kad sam pročitala podatak da od 38 cvijetnih preparata mogu da se naprave oko 239 miliona kombinacija – taj me podatak fascinirao. Koja li je samo to raskoš, a pri tome bez ikakvih neželjenih dejstava i efekata. To samo čovjek može da poželi.

Medicinski sistem dr. Baha sa svojim holističkim pristupom svakoj pojedinoj ličnosti i principu postupnosti od vidljivog ka istinskom uzroku zatečenog stanja i posljedica, daje izvanrednu mogućnost i raskoš pomaganja ljudi. Najveće i istinsko zadovoljstvo je spoznaja da možete nekom pomoći kome je pomoć zaista potrebna, a da pri tome nema neželjenih efekata. Shvatila sam da se svi mi počinjemo mijenjati onda kada sami odlučimo i to u onom trenutku koji je najpovoljniji za nas.

Ja lično sam stekla pouzdan oslonac u Bahove kapi na koje mogu da računam u svakom momentu i u svakoj prilici i neprilici u svom životu.

Iskustva praktičara: Uznemirenost i neglagoda

Klijentkinja stara 55 godina dolazi zbog problema u menopauzi i velike napetosti koja se manifestuje bolom u ramenima. Ima valunge – talase toplo – hladno, osjeća unutarnju nervozu, a uz sve to ima probleme i na poslu. Osoba je po prirodi smirena, ali je u zadnje vrijeme svakodnevna komunikacija sa radnim kolegom izbaci iz ravnoteže i ne može da se kontroliše, pa se poslije jede zbog toga. Dosta obaveza nesvjesno preuzima na sebe i često dobije napad bijesa i kaže ono što ne bi htjela.

...pročitaj više...

Poslije obavljenog intervjua, preporučena kombinacija preparata bi bila slijedeća:

  • Sclerantus (Treskavica) – za valunge
  • Walnut (Orah) – za navikavanje na trenutno stanje i privikavanje na promjene novonastale situacije da se dobro „dočeka na noge“
  • Cherry Plum (Višnja) – zbog nemogućnosti kontrole i vladanja sobom i situacijama
  • Impatiens (Nedirak) – za nestrpljenje
  • Larch (Ariš) – za samopouzdanje
  • Oak (Hrast) – za pretjerano preuzimanje obaveza na sebe gdje se osoba „lomi“

Preporuka je da se kapi uzimaju najmanje 4 puta dnevno po 4 kapi. Najbolje je da ih nakapava ispod jezika i to prvo uzimanje po ustajanju, zadnje prije spavanja, a ostalo da rasporedi tokom dana. Ako osjeti uznemirenost ili nelagodu, kapi može uzimati i više puta po 4 kapi do olakšanja, dok ne osjeti da je poboljšanje nastupilo. Pošto su kapi neškodljive i ne izazivaju nikakve neželjene efekte i ne mogu da se predoziraju, utoliko je primjena komfornija i sigurnija.

Data kombinacija je učinila da klijentkinja svoju menopauzu prihvati kao epizodu u svom životu i da shvati da je epizoda prolazna, a napetost uopšte se dosta smanjila i osjećala se opuštenije i mirnije. Kaže da joj kapi puno pomažu, pogotovo u situacijama u kojima je ranije gubila kontrolu nad sobom. Uz njih se osjeća sigurnom. Činjenica je da klijentkinja koristi kapi već duži niz mjeseci, i to redovno, i kaže da kapi kao da prate njeno stanje. Kada je god u prilici i drugima priča o Bachovim kapima i kaže da je upornost i istrajnost poruka svima.

Iskustva praktičara: Strah i nesigurnost

Ovo je iskustvo jedne mlade djevojke studentice. Za par dana je trebala da odbrani diplomski rad, i to javnu odbranu i prepreme su uveliko trajale. Uz te pripreme bila je prisutna poprilična doza straha i nesigurnosti koja se iz dana u dan povećavala. Čula je za Bachove kapi (pročitala na internetu) i na vrijeme se obratila za pomoć.

...pročitaj više...

Poslije obavljenog intervjua, preporučena kombinacija preparata bi bila slijedeća:

  • Rescue Remedy – lijek prve pomoći – za sve urgentne situacije i hitna stanja
  • Larch (Ariš) – za samopouzdanje
  • Mimulus (Zijevalica) – za strah od izlaska pred komisiju, pokriva uobičajene svakodnevne strahove

Pošto je u pitanju urgentna situacija, jer za 7 dana studentica brani svoj diplomski rad, preporučen je Rescue Remedy koji je zasigurno najpoznatiji Bachov preparat, a u njegov sastav ulazi 5 od 38 pojedinačnih cvjetova i namijenjen je za situacije akutnog stresa i šoka, za krizne situacije koje su u toku ili neposredno poslije krize. Mimulus – za strah od ispita i javne odbrane. Strah je prirodno stanje čovjeka. On štiti ljudsku strukturu, ali ako ga ima previše, onda sputava, blokira, čak i zaustavlja funkcionisanje čovjeka, narušavajući njegovo zdravlje.

Larch – za samopouzdanje – preduslov za uspjeh je postojanje unutrašnjeg ubjeđenja da smo sposobni da savladamo zadatke koji su nam postavljeni.

Uz objašnjenje djelovanja svakog preparata (preporučena doza je bila 6x4 kapi, a po potrebi i više puta po 4 kapi do olakšanja nakapavanjem ispod jezika – prva doza po ustajanju, zadnja prije spavanja, a ostale rasporediti po potrebi), data kombinacija je učinila da se djevojka pribere, eliminiše svoj strah od nastupajućeg ispita, da izbjegne mentalnu blokadu i utrnulost, da stekne hrabrost i samopouzdanje. Povratna informacija je bila ta da u toku ispita uopšte nije imala straha niti treme, da je potpuno vladala sobom i sav svoj potencijal je usmjerila na pribranost da što bolje izloži svoj diplomski rad. Kaže da je osjećala savršenu psihičku opuštenost i pribranost i da od treme nije bilo ni traga. Bachove kapi su učinile da su svi prethodni prisutni simptomi polako nestajali (nestrpljenej, strah, nemir, osjećaj tjeskobe) i od kapi je imala veliku korist i dobrobit.